Asya Kara Ayısı

 Asya Kara Ayısı

Asya Kara Ayısı, Asya genelinde yaprak döken tropik ormanlarda yaşayan orta ila büyük boyutlu bir ayı türüdür . Amerikan Kara Ayısı ile yakından ilişkili olduğu bilinen iki türün boyutları , görünümleri ve davranışları da dahil olmak üzere çok sayıda benzerlik sergilediği ve yaklaşık 4 milyon yıl önce ortak bir ata paylaştığı sanılıyor. Bununla birlikte, Amerikan Kara Ayısı'nın aksine, özellikle belirli bölgelerdeki nüfus sayısında artışlar gösterdiği için, Asya Kara
Ayısı , popülasyonların ormansızlaşma yolundaki doğal yaşam alanlarının her ikisinin de kaybedilmesi nedeniyle sert bir şekilde sayıları azalmaktadır. Bugün kendi doğal aralığı boyunca tehlike altındaki bir tür olarak kabul edilir ve geleneksel ilaçlarda kullanılan bazı vücut bölgeleri (özellikle safra kesesi) için avlanmaktadır.

Dünyada bulunan diğer yedi ayı türü gibi, iki ayaklı hareketi kullanarak hem ayakta durmasını hem de yürümesini sağlayacak kadar güçlü bir bacak yapısına sahiptir. Kendilerini tehdit altında gördüklerinde veya diğer bireylerle bölge için rekabet ederken kendilerini daha büyük göstermeleri için ayakları üzerine dikilirler. Asya kara ayısının göğsünde belirgin bir beyazımsı v-şekilli bir işaret ve siyah bir kürkü (bazen kahverengi veya hatta sarışın) ve göğüslerinin etrafında daha uzun bir kürk kabarıklığı vardır. Diğer ayı türlerinde olduğu gibi , Asya Kara Ayıları , yiyecek bulmalarına yardımcı olmada hayati önem taşıyan ve etkileyici keskin bir koku alma becerisine sahip uzun burunlara  sahiptirler. Bununla birlikte, kulaklarının akrabalarından daha büyük olmasına rağmen, aynı kötü görüşü ve işitmeyi paylaşırlar ve çevrelerini bulmak için koku alma duygusuna güvenirler. 

Diğer ayı türlerinde olduğu gibi (ve çoğu büyük etoburda), Asya Kara Ayıları , sadece çiftleşmek için veya daha fazla arzu edilen bölge için rekabet ederken bir araya gelen yalnız hayvanlardır . Göreceli olarak küçük pençelerine rağmen, Asya Kara Ayıları oldukça verimli dağcılardır ve zamanlarının çoğunu meyvelere ulaşan ve küçük hayvanları avlayan ağaçlarda yüksek miktarda yiyecek bulmak için harcarlar. Kuzey bölgelerinde daha soğuk iklimlerde, Asya Kara Ayısı kış aylarında da kış uykusuna yatar. Kış boyunca yağsız kalmaları için Meşe palamudu, kayın ve ceviz gibi yiyecekler tüketirler. 

Asya Kara Ayıları 4-5 yaşları arasında ürerler ve Haziran ve Temmuz aylarının ılık yaz aylarında bunu yapabilirler. 6 ila 8 ay arasında süren bir gebelik döneminden sonra, 1 ila 4 yavru (genellikle 2 olmasına rağmen) Mart ve Nisan ayları arasında doğar. Bölgeye bağlı olarak, bu densler, genç yavrularını doğuracak bir sığınağa olan sıcak, güney bölgelerinde kış uykusuna yatmayan bireylerle bile nehir yataklarında veya kayalık bölgelerde bulunur. Asya ayısının yavruları tüysüz doğar ve hem güvenli hem de sıcak kalmaları için annelerinin ve kışlarının sıcaklığına çok güvenir. Asya ayıları yavruları altı aylıkken sütten kesilir ve sadece katı yiyecekler yemeye başlarlar, ancak üç yaşına gelene kadar çoğu zaman anne ayı ile kalırlar. Asya Kara Ayıları çoğu zaman esaret altında 30 yaş veya daha fazla yaşarlar. Nadiren ise vahşi yaşamda 25 yaşını aşıyorlar. 
 Asya Kara Ayısı

Etçiller olarak sınıflandırılmalarına rağmen, diğer ayı türleri gibi, Asya Kara Ayıları , hem küçük hayvanları hem de bitkileri doğal aralıkları boyunca yedikleri gözlenmiştir.Tükettikleri meyvelerin, bitkilerin ve tohumların daha büyük hayvanlar kadar fazla besin içermemeleri nedeniyle, Asya Kara Ayıları ağaçlarda yiyecek aramak için uyku saatlerini bölerler. Meşe palamudu, kayın, ceviz ve diğer kabuklu yemişler, tohumlar, kirazlar, bambu filizleri ve yaprakları, çimler, otlar, kurtçuklar ve karıncalar gibi böcekler ile birlikte, zaman zaman kuş veya kemirgenlerin desteklediği diyetlerin çoğunluğunu oluştururlar. diğer yiyecekler yetersizdir. Asya Kara Ayıları böyle küçük etleride yerler. İnsan yerleşimlerinin Asya Kara Ayısının doğal yaşam alanlarına yoğun olarak girdiği bölgelerde, bazen çiftliklerden çiftlik hayvanlarının alınmasıyla birlikte tarımsal tarlalara baskın düzenledikleri bilinmektedir.

Asya Kara Ayısı İlginç Bilgiler ve Özellikler

Asya Kara Ayısı , Asya'daki hem Asya Kara Ayısı , Himalaya Kara Ayısı , hem de bilimsel adlarının kaynaklandığı Tibet Kara Ayısı da dahil olmak üzere bir dizi başka isim tarafından bilinmektedir. Göğüslerindeki beyazımsı v şeklindeki işaret, birçok bölgede “Ay Ayısı” olarak tanınmasına neden olmuştur. Diğer ayı türlerinin çoğunun aksine. Asya Kara Ayıları , gündüz vakti saatlerinin çoğunu yuva boyunca ya da içi boş ağaçlarda ya da mağaralarda uyurken geçirirken, sadece yiyecek için yem için gecenin örtüsünün altında çıkan gece hayvanlarıdır . Asya Kara Ayılarının , doğal diyetleri boyunca çok çeşitli küçük hayvanlar ve bitki maddeleri ile beslendikleri bilinmektedir; bu nedenle tam diyetleri , yıldaki konumlarına büyük ölçüde bağımlıdır. Bununla birlikte, Tayland'da yapılan son bir araştırmada, Asya Kara Ayıları'nın , yalnızca 160 ağaç türünden elde edilen meyvelerle beslendikleri bilinmektedir. 

Asya Black Bear Koruma Durumu ve Bugün Yaşam 

Bugün, Asya Kara Ayıları , IUCN'in Kırmızı Listesi'nde, doğal ortamında tehlikede olan ve durum değişmeden devam ederse yakın gelecekte neslinin tükenebileceği bir tür olarak listelenmektedir. Nüfusun yalnızca son 30 yılda% 49'a kadar düşebileceği ve resmi tahminler yapılmamasına rağmen, bugün vahşi doğada 50.000'den azının kaldığına inanılıyor. Sayıların gerçekte arttığı düşünülen Japonya hariç, aralarındaki doğal menzilleri boyunca avlanma yasaklarına rağmen, Asya Kara Ayıları , hem avcılık hem de habitat kaybı ile birlikte, evcil hayvan olarak, spor yapmak veya spor yapmak için tehdit altında kalmaya devam ediyor . günlerinin geri kalanını bir safra çiftliğinin mutsuzluğunda geçirir.

Balinese kedisi

Balinese kedisi , Siyam kedisine çok benzerdir, ancak Balinese kedisi genellikle daha uzun saça sahiptir ve kürkünde işaretlere sahip olma...